Реклама стверджує, що червона риба найкорисніша. Ви здивуєтеся, але це зовсім не так.

Давно було помічено, що люди, які вживають багато риби - мають дуже гарне здоров'я. Все через корисні жирні кислоти Омега-3, інформує Ukr.Media.

Але ці кислоти утворюються не всередині риби, а в морських водоростях, якими вона живиться.


Тому, купуючи вже готову тушку, ми платимо просто за смак, а Омега-кислот там дуже мало.

Та й найчастіше таку рибу вирощують на спеціальних фермах, в штучних умовах. Її годують спеціальними добавками, а вода - повна антибіотиків.

І взагалі, фермерський лосось іноді називають найтоксичнішою рибою в світі. Червона риба корисна лише тоді, коли ви точно знаєте, де і як її вирощували.

А потрібні жирні кислоти можна отримати з оселедця та скумбрії.

Один з найулюбленіших продуктів, незмінно присутніх на нашому столі, - оселедець. Він недорогий і смачний. Навіть якщо порожньо в холодильнику, картопелька з оселедцем завжди виручать господиню. І це буде не найгірша вечеря. Оселедець - справжній дар моря. І недарма: в рибі міститься майже 20% біологічно цінного і легко засвоюваного білка.


Жирність риби також висока - до 20-30% - в залежності від виду оселедця. У риби, що живе в холодних водах, присутні Омега-3 жирні кислоти. Це поліненасичені жирні кислоти, які «борються» із занадто високими показаннями холестерину в крові, запобігають атеросклеротичні зміни кровоносних судин.

Оселедець є джерелом вітамінів A, D, Е, В1 (тіаміну), В6 (піридоксину), В12 (ціанокобаламіну), а також нікотинової і пантотенової кислоти. В оселедця відносно високий вміст мінеральних речовин: 0,1% кальцію, 0,27% фосфору, 0,06% йоду, магнію 0,031%, а також калій - 0,44% і залізо - 0,9%.


Йод, який міститься в рибі необхідний щитовидній залозі для виробництва гормонів, тому його достатнє надходження в організм життєво важливо.

Хімічний склад скумбрії теж дуже різноманітний - сюди входять і мікроелементи, і жирні кислоти, і вітаміни:

  • Скумбрію називають макреллю завдяки жирним поживним речовинам.
  • Шляхетна риба - тому що про смак її ніхто ніколи не посперечається.
  • Різноманітна - з неї готують сотні різних страв, особливо там, де виловлюють.
  • Вона багата фосфором і калієм. У неї є фтор, сірка та цинк, яких завжди бракує організму. Хлор і марганець - в середній кількості. Натрій - в найменшій кількості присутній.
  • Скумбрія має нізку елементів і вітамінів, таких як В12, РР і групою А і С.

При цьому треба розуміти, що вся користь зберігається тільки в необробленій рибі, тобто, тій, яка була або засолена, або заморожена.